Днес и Сега

Днес и Сега

Често се поглеждаме в огледалото, но не за да видим добрите неща у себе си. Търсим бръчки, размазан грим или разрошена прическа. Няма нищо лошо в това да се оправим, да се приведем в приличен вид. Но е редно да не се оприличаваме с нещата, които не харесваме у себе си – нито с физическите, нито с духовните.

Както физическите ни данни могат да бъдат приведени в приличен вид, докато се гледаме в огледалото, така и духовните ни характеристики могат да бъдат коригирани по правилен начин, като се оглеждаме в Божието слово. По темата е говорено и писано много. Хората, които са във вярата от години, знаят това прекрасно. Но доста често нещо ни убягва. И то е, че това наистина е вярно. Понеже го „знаем“, си мислим, че не е нужно да го четем отново. Все пак ние знаем… Тази история сме я чували неведнъж… Добре сме запознати… И тук, точно тук доста често грешим. Оставяме Словото в спомените си, а не пред очите си, както ни съветва Бог в Книгата на Исус Навин:

„Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти, но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно според всичко, каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си и тогава ще имаш добър успех.“
(Исус Навин: 1:8)

За да знаем какво е написано, трябва да го четем постоянно. Вместо това ние стоим в отминали откровения, свършили работата си в миналото, и забравяме, че времето и ситуациите съвсем не са като в миналото, защото са сега. Ние пропускаме възможността за днешния си хляб, защото си мислим, че тази манна вече сме я яли, и искаме нещо ново. А всъщност даваме място на дребни неща да ограбват радостта и сигурността ни, идващи от Словото, което не се променя. Божието слово винаги може да ни нахрани и да ни даде свежо откровение за днес, защото е сега.

Врагът се възползва от всяка възможност да ни накара да повярваме, че ако сме сгрешили в нещо, вече сме „неспасяем случай“. Точно тук е моментът да отвориш Библията си и да си спомниш, да видиш добрата, стара и вечно вярната истина за себе си и за Бог.

Затова, преди да дойде изпитанието, преди да дойде изкушението, отвори Библията и виж истината, която е днес и сега.

Сподели в