Лина

Първата ми среща с Бог:

Идвам от заможно семейство. Когато станах на 10 години, заминах да уча в Брайтън Колидж – колеж в Брайтън, Югоизточна Англия. Докато учех там, живеех в приемни семейства. Отначало ми беше трудно, защото нямах приятели сред децата в училище – те гледаха на мен като на момиче, което изглеждаше различно, говореше смешно и идваше от непозната държава. Но на 13-годишна възраст вече говорех езика правилно и звучах като англичанка. Не закъсняха и успехите в училище – бях първата, завършила началното училище на колежа с три стипендии: стипендия по изкуство, спортна стипендия и стипендия за академичен успех. Станах също така популярна сред децата – момичетата ме харесваха, защото ги забавлявах, момчетата – защото ги привличах.

Когато станах на 15, ученето и спортът вече не ме вълнуваха – интересувах се главно от момчета и купони. Това се отрази на успеха ми в училище – оценките ми рязко се понижиха. Вече не ми беше интересно да общувам с мои връстници и започнах да излизам с хора, по-възрастни от мен. Бях зряла за годините си – изглеждах на 20 и така се и държах. Редовно ходех на дискотека и бях пробвала почти всеки наркотик от Клас А.

По това време имах един приятел, Джейсън, който ми спомена, че в една дискотека се е запознал с учителка от моето училище – Джулс. По описанието разбрах, че ставаше дума за моята учителка по биология – мис Харис. Така, покрай поредния приятел, се сближих с Джулс – учителка по биология през работната седмица, търсачка на силни усещания през уикендите. Започнахме да излизаме заедно, да вземаме наркотици и да си говорим за смисъла на живота. Знаехме две неща: че търсим нещо и че ще бъдем приятелки много дълго време. Веднъж дори се пошегувах с нея, че един ден ще се премести да живее в малко, отдалечено българско село, и ще се омъжи за българин с много често срещано фамилно име. Тя много се смя.

След това пътищата ни с Джулс се разделиха – покрай поредното влюбване се преместих в Германия, където учих 2 години. Докато бях там, Джулс започна да ми пише странни имейли – че е „намерила Исус“, че е решила да промени живота си коренно – без наркотици, без секс преди да се омъжи, и че е станала редовен посетител на църква. След първия имейл реших, че е имала някой интересен „трип“ с наркотици и все още не може да се отърси от преживяното. След втория имейл бях убедена, че се е побъркала. Започнах да игнорирам писмата й, защото бях решила да ставам сериозен човек – бях спряла с глупостите и бях започнала да уча здраво, не ми трябваше да се забърквам с разни щуротии отново.

През 2005 се преместих в Оксфорд, за да завърша средното си образование. Учех сериозно и изкарвах добри оценки, но същевременно бях нонстоп по дискотеки, купони и бях обградена от мъже, които ме харесваха. Всичко „вървеше добре“. През лятото на 2005 сънувах сън:

<em>Дойде тогавашният ми приятел да ме изведе, защото искал да ми покаже някаква красива гледка. Тръгнахме с колата му и той ме заведе до една планина. Започнахме да изкачваме планината с колата и когато стигнахме до върха, той спря и ме покани да изляза, за да видя гледката оттам. Излязох и той ми посочи небето – беше осеяно с безброй ярки звезди. Погледах ги за миг и му казах: „Изчакай, забравих си кръста в колата.“ </em>(Тогава не носех кръстче на врата си.) <em>Когато влязох обратно в колата, видях кръстчето между предните две седалки. От него струеше ярка бяла светлина нагоре към шибидаха. Излязох от колата и погледнах нагоре към небето, в посоката на светлината, която светеше от кръстчето. Звездите бяха изчезнали, а небето беше като черно платно, на което се отразяваше един огромен кръст от бяла светлина. Посочих този кръст и попитах приятеля ми: „Виждаш ли това?“ Той отговори: „Виждам само звезди.“ Погледнах отново нагоре и видях Исус Христос, коленичил пред кръста с гръб към мен. Разбрах, че Той се моли за мен. Тогава се събудих.</em>

На сутринта се обадих на Джулс да ѝ разкажа съня си. Тя просто каза, че Исус е започнал „да се занимава с мен“. Не разбрах какво има предвид.

В началото на януари 2006 г. една петъчна вечер, докато бях във ваната, размишлявах със задоволство за живота ми:

<em>Млада съм... Имам много приятели... Всички ме харесват... Имам достатъчно пари, за да мога да си позволя всичко... Животът върви много добре! Ето, сега завършвам 12-ти клас... Ще завърша с пълно отличие. Тази година ще кандидатствам и ще ме приемат да следвам в Лондон. И там ще се справя отлично... Ще завърша и ще си намеря добра работа... Един ден ще се омъжа и ще имам деца... и... и... и... те ще пораснат, аз ще остарея... САМО ТОВА ЛИ Е?! ТОВА ЛИ Е ВСИЧКО?! ЖИВЕЯ... ЗА ДА СЕ ОБРАЗОВАМ... ЗА ДА НАМЕРЯ РАБОТА... ЗА ДА ЯМ... ЗА ДА ХОДЯ ДО ТОАЛЕТНАТА... И ТАКА, ДОКАТО УМРА?!</em>

Изведнъж животът ми, който толкова много харесвах, ми се видя напълно празен и безсмислен. Уплаших се за миг да не би да имам мисли за самоубийство, но дори самоубийството ми се видя безсмислено. Обадих се на Джулс, мислейки, че тя като християнка ще може да ме насърчи. Казах ѝ: „Джулс, животът ми е безсмислен!“ А тя каза: „Просто имаш нужда от Исус!“ Не можех да повярвам! В този труден момент очаквах тя, като вярващ човек, да ме насърчи, да чуя нещо от сорта: „Не е така! Животът ти има смисъл... всичко ще се оправи!“ Вместо това Джулс едва ли не потвърди, че животът ми е празен, казвайки, че „имам нужда от Исус“. Обидих ѝ се много.

На 24 януари 2006 г. Джулс ми дойде на гости. Вечеряхме, аз пих много вино и развивах теории, че светът е пропаднал заради еврейската конспирация... Джулс просто ме слушаше. В ранните часове на сутринта, след като малко изтрезнях, ѝ казах: „Виж, всичко в християнството разбирам, само не разбирам как така не се прави секс преди брака.“ Тя ми отговори с мъдрост, която никога няма да забравя: „Виж, има много неща, които не трябва да правим. Но ако Исус има да ти показва нещо, Той Сам ще ти го покаже.“ Тя ми даде правилния отговор относно секса извън брака, но по такъв начин, че да не затвори вратата за мен.

Докато се приготвяхме за лягане, Джулс ми разказа следната история:

<em>Имало един проповедник на име Смит Уигълсуърт, който имал много силна връзка с Бога. Една вечер, преди да заспи, усетил лошо присъствие в спалнята. Обърнал се и видял самия дявол, който седял до леглото му. Смит погледнал дявола и казал: „А, ти ли си?“, обърнал се на другата страна и заспал.</em>

В момента, в който тя приключи историята, аз изведнъж почувствах огромна, осезаема тежест върху раменете и главата си и знаех, че това бяха моите грехове. „Грехове“ беше думата, която кънтеше в ушите ми, въпреки че никога преди не я бях използвала по такъв начин. Тази тежест беше толкова голяма, че знаех, че ме дърпа надолу към земята. Тогава получих първото си видение. Видях огнено езеро, пълно с черна лава, която се въртеше бавно в кръг като водовъртеж. Знаех, че това е адът. Усетих, че тежестта на греховете ми ме натискаше надолу в посоката на това огнено езеро и че адът беше моята неизменна съдба. Все едно бях качена на влак, който има само една спирка – крайната дестинация, и нямаше слизане от него. След това за части от секундата „разбрах с всичките ми сетива“ (откровение), че светът е толкова объркан, защото е „под властта на дявола“ – това бяха фрази, които никога не бях чувала, но знаех, че това е „истинаТА“.

Джулс нямаше идея какво преживявам в този момент, защото вече заспиваше в леглото. Аз също легнах и някак съм заспала.

На следващия ден, 25.01.2006 г., Джулс си тръгна обратно за Брайтън, но „забрави“ една малка зелена брошурка на пода в хола ми – „Четирите стъпки към Бога“. Същата вечер коленичих, запалих една свещичка и поставих една малка икона на Исус пред мен (тогава не знаех, че няма нужда от свещ и икона, за да се обърна към Бог). Докато коленичех, все едно моят живот беше „зад мен“, а Бог – „пред мен“. Бях чувала, че „Бог е добър“, но нямах увереност, че това е истина. Въпреки това си казах на ум: „Какъвто и да е този Бог, със сигурност ще е по-добър от това, което имам сега, защото имам всичко, за което хората си мечтаят, и то е толкова празно и безсмислено.“ Прочетох зелената брошурка и от нея разбрах, че има решение за моя проблем с греха и че има начин да не отида в ада. Знаех с всичко вътре в мен, че когато се моля с молитвата за приемане на Исус за личен Господ и Спасител, нещо ще се случи с мен. Преди да се моля, се обадих на Джулс да ме увери, че няма от какво да се страхувам и че Бог наистина е добър. Молих се и когато казах АМИН, тежестта се отмахна от сърцето ми – знаех, че греховете ми са простени и че започва нов живот за мен.

Отново се обадих на Джулс, за да я попитам за говоренето на езици, защото знаех, че тя говори на непознати езици, и бях дълбоко убедена, че това е за мен. Тя нямаше вярата да ми каже, че и аз ще проговоря – измънка, че при всеки се случва по различен начин... Затова написах в Гугъл „speaking in tongues” („говорене на езици“), прескочих всички сайтове, в които се казваше, че това проявление не е за днес, и се зачетох в сайт, който цитираше всички пасажи в Библията, където се споменава говоренето на езици. След цитатите имаше молитва за кръщение в Святия Дух и приемане на молитвения език. След финалното „АМИН“ пишеше в скоби „Сега говорете!“.

Когато прочетох тези думи, се засмях, но смехът ми беше различен – все едно идваше от дълбините на съществото ми. Прочетох отново пасажите и след молитвата изрекох първите си думи на непознат език – фразата, която ми дойде на ум, за да опиша случващото се, беше, че „думите пронизваха измеренията“. Говорих на този непознат език повече от 30 минути, след което се обадих на Джулс и я попитах: „Когато заспя, Той нали няма да си тръгне? Нали ще остане при мен?“, знаейки, че в живота ми има нова Личност – Святият Дух. Тя ме увери, че Той ще остане с мен завинаги.

На следващата сутрин се събудих и веднага се обърнах към Него – Той наистина беше останал с мен. През следващите седмици имах усещане в сърдечната област като след сърдечна операция – сякаш нещо физически беше променено в сърцето ми.

Така започна новият ми живот със Създателя на Небето и Земята – небесния Татко, моя Господ и Спасител Исус Христос и моя Утешител и най-добър Приятел – Святия Дух!

Колкото до Джулс, тя сега живее в едно много малко, отдалечено българско село, и е омъжена за Стефан ИВАНОВ!