Гредата в твоето око

Гредата в твоето око

„И защо гледаш съчицата в окото на брат си, а не забелязваш гредата в своето око?  Или как можеш да кажеш на брат си: Брате, остави ме да извадя съчицата, която е в окото ти, когато ти сам не виждаш гредата, която е в твоето око? Лицемерецо! Първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата, която е в окото на брат ти.“ (Лука 6:41-42)

Тук Исус обяснява една изключително важна тема – темата за помощ, както и възможността да допуснем грешка в опита си да помогнем. За да ни поучава за това, явно тази грешка е твърде често допускана у хората. Обърнете внимание какво точно казва Исус.

Първо, Той говори за съчица в окото на единия, а после за греда в окото на другия. И двете са от един и същ материал – дърво. Изводът е, че тук Исус говори за ситуация, когато двама души имат един и същи проблем, от едно и също естество. Сигурно нерядко сме ставали свидетели как един човек дава съвети на друг да се справи с проблема си при положение, че той има същия проблем и не го е разрешил.

Можем ли наистина да помогнем на друг за проблема му, без да сме разрешили нашия?  Категорично не! Исус ни казва, че трябва първо да извадим гредата от нашето око и тогава ще можем да видим ясно.

Аз, например, имах проблем с алкохола, сериозен проблем (най-силната зависимост – както психическа така и физическа). Когато го осъзнах, първото, което направих, е да се събера с хора, които имат същия проблем, да споделя с тях, защото мислех, че те най-добре биха ме разбрали, и да поискам съвет. Но какво може да ти предложи един човек, който има същия проблем и сам той не е излязъл от него, какъв съвет за изход би ти дал при положение, че сам той не знае къде е вратата? Единственото, което може да ти предложи, е утеха, разбирателство и „помощ“ от рода: „Пийни му едно и не го мисли“. Той знае единствено това! Сега, след като съм се справил с този проблем, ако седна да говоря с някого мога да му дам точни и конкретни съвети:

– първо, трябва ти детоксикация, отиди при психиатър, който да ти изпише лекарства за физическата абстиненция;

– второ, трябва ти психолог – зависимостта винаги се заражда от липса на нещо в живота ти и психолог може да ти помогне да разбереш кое е това, което се опитваш да запълниш;

– трето, прекъсни връзките си с всички стари „приятели“, намери си нова среда, започни работа, намери си хоби и т.н.

Преди да бях се справил с този проблем, аз не виждах ясно решението му, помогнаха ми хора, които бяха минали през проблема стъпка по стъпка и ме преведоха през процедурата за отстраняването му. Сега вече и аз виждам ясно и бих могъл с чиста съвест да съветвам някой какво да прави, знаейки, че това наистина би му помогнало и би му било полезно.

Затова първо е редно е да си зададем въпроса: „Аз наистина ли докрай съм се справил с този проблем?“, преди да се опитвам да помогна на някой друг! Нужно е да изпитаме себе си и да сме сигурни, че нямаме проблем с това, за което ще се опитаме да помогнем.

Другото нещо, с което трябва да внимаваме, когато помагаме на другите е лицемерието, за което ни предупреждава Исус в тези стихове. Опитваме ли се да помагаме на хора с даден грях или слабост (съчица), при положение, че нашият собствен проблем в тази област е многократно по-голям (греда)? Първо да извадим гредата от собственото си око и тогава ще видим ясно, за да извадим съчицата от окото на брата си.


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте, и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в