Как трябва да реагираме към законниците?

Как трябва да реагираме към законниците?

„Освен това, братя мои, радвайте се в Господа. За мене не е досадно да ви пиша все същото, а за вас е безопасно. Пазете се от псетата, пазете се от злите работници, пазете се от лъжеобрязването; защото ние сме обрязаните, които с Божия Дух се кланяме и се хвалим с Христос Исус, и не уповаваме на плътта“ (Филипяни 3:1-3)

Обикновено разпространявам статиите си в около 50 български Фейсбук групи, които определят себе си като „християнски”. Въпреки че предполагах, че сред членовете им има легалисти (хора, опитващи се да постигнат праведност пред Бога чрез дела), бях изненадан от това, с което се сблъсках за по-малко от седмица.

Един администратор на група от около 15 000 човека в реакцията си към мой пост ми писа, че трябва да се обрежа и да спазвам Мойсеевия закон, за да се спася!

Администраторката на две-три по-малки групи като реакция към мой коментар заяви, че „не я интересуват ХРИСТИЯНСКИ ТЪПОТИИ“, защото тя била „месианка“.

Пиша всичко това, защото е важно да сме наясно, че между нас са се промъкнали фалшиви братя и сестри, които искат да ограбят свободата, която имаме в Христос!

Апостол Павел определи стремежа на такива хора – да те вкарат под игото на Закона, като една от основните опасности, пред които Ранната Църква беше изправена, и затова адресира проблема в няколко от посланията си. Интересно е, че той имаше по-голямо търпение към църкви като тази в Коринт, която трябваше да се справя с отвратителни сексуални грехове, отколкото към галатяните, които бяха влезли в легализъм и които нарече „глупави“ и „омагьосани“ (Галатяни 3:1).

Очевидно е, че този проблем не е ограничен само до първи век, но е актуален и днес. Каква трябва да е реакцията ни към такива „лъжеработници“ (говоря като на хора, разбиращи, че Христос е „краят на Закона за този, който вярва“, и че сме спасени „по благодат чрез вяра“)?

Павел ни дава отговора:

„След като съветваш един-два пъти човек, който сее раздори, остави го“ (Тит 3:10)

Също така, във втората глава на посланието до Галатяните апостолът казва, че тези, които проповядват такова „различно“ евангелие (респективно, тези които го приемат) са „под проклятие“.

Така че отговорът е един:

Трябва да избягваме такива хора (не да отстъпваме пред тях, но да стоим далеч от токсичното им влияние)!

Сподели в