Лъжеслужителите, облечени в истина (2) – Най-важното пособие за нас

Лъжеслужителите, облечени в истина (2) - Най-важното пособие за нас

В предната част от нашето поучение разгледахме една от основните заблуди относно лъжеслужителите. В тази част ще научим кое е най-важното пособие за нас в разпознаването на лъжепроческия дух.

Ако лъжеслужителите са сред вярващите и външно трудно могат да бъдат различени от обикновените проповедници, тогава ние не трябва да разчитаме на сетивата си, за да ги разпознаем, а на единствената сигурна и непоклатима истина – виделината за нозете ни – Божието непроменимо и неоспоримо писано Слово, Библията. Дерек Принс преди години казва, че харизматичната църква е перфектната среда за издигането на антихриста, защото повечето харизматици са „луди по свръхестественото, и като цяло невежи относно Писанията“. За съжаление Принс дава едно много вярно описание на по-голямата част от харизматичните християни днес. Много харизматици си правят умозаключения относно дадено учение, служение или дух, на базата на своето „водителство“, като казват „усетих в духа си“, „преживях“, „почувствах“. Но всяко „водителство“, което противоречи на писаното Божие слово, е заблудително, независимо колко добре ни кара да се чувстваме и с колко добри и положителни доводи ни говори.

Друга опасност, която върлува в нашите среди, е мисленето, че ако сме искрени и с ревностни сърца за Бога, ще бъдем защитени от всякакви заблуди. Писанията ясно казват, че Божиите хора погиват поради липса на знание (Осия 4:6), а не поради липса на сърдечност. Ако беше нужно само сърце, без разбиране и без богословски акуратно знание и ограмотяване, тогава Исус не би прекарал толкова голяма част от земния си живот в проповядване. И нито Павел, нито другите апостоли, нито църквата през вековете биха посветили толкова сили и време да поучават в правата вяра и да се борят срещу ересите и лъжеученията. Познаване и изпитване на всичко чрез писаното Божие слово е най-мощното оръжие, което имаме срещу заблудата, която в лицето на лъжепророческия дух рядко може да бъде разпозната чрез нашата логика, знания, преживявания и дарби, както ще видим в следващата част от нашето поучение.


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте, и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в