Бог – нашият помощник в беди

Един летен ден, преди повече от десет години, прибирайки се от работа, спуках гума на околовръстната магистрала на Атланта. Успях да отбия и намерих безопасно място, където възнамерявах да сменя гумата. Няколко месеца по-рано бях купил колата – малка Мазда Протеже, от един руски автодилър. За съжаление резервната гума, която той беше сложил в багажника, беше за различен автомобил. Аз имах няколко долара в себе си и банкова карта, която не работеше. Вариантът с повикването на пътна помощ чрез застрахователната ми компания пък беше доста скъп поради определена клауза от договора ми с тях.

Лятната джорджианска жега стана почти нетърпима. Моето раздразнение, породено от ситуацията, също нарастна значително. За щастие имах достатъчно останала мъдрост, за да помоля Бог за помощ. Без да чувствам някакво специално водителство, взех колелото със спуканата гума и тръгнах по пътя, който пресичаше магистралата. След около половин километър стигнах до автосервиз, където реших да поискам помощ. Преди още да успея да обясня цялата ситуация, един от техниците видя на блузата ми логото на църквата, за която работех, и ми каза, че той също членува там. Той смени гумата ми на кредит, като аз обещах, че ще платя следващия път, когато минавам оттам, което и направих.

Няколко години по-късно отново бях в подобна ситуация. Колата, която карах, не беше моя (никога не бях сменял гума на този модел автомобили), бях костюмиран и жегата навън ставаше непоносима, беше неделя и нямаше отворени сервизи наблизо, имаше хора с мен, които бързаха. Малко след като бях отбил отстрани на пътя, до нас спря кола със семейство, което, съдейки по знамената и украсите, явно се връщаше от футболен мач. Водачът на автомобила се приближи до нас и ни попита дали може да помогне с нещо, споменавайки, че е бивш монтьор/техник от NASCAR (най-голямото авторали в САЩ). Като разбра проблема, без да губи време той смени гумата, извинявайки се, че му е отнело повече от трийсет секунди да го направи!

Защо споделям тези свидетелства? За да те окуража да не преставаш да уповаваш в любящата грижа на нашия Небесен Баща дори когато обстоятелствата около теб изглеждат напълно вън от контрол!


Откъс от предстоящата за печат книга на Валери Канчелов „До Атланта и назад – избрани статии и свидетелства за верността на Бог“.