„Докато се молех, Бог го възкреси от мъртвите.“

Нека започна с това какъв бях, преди да приема Исус Христос за мой личен Господ и Спасител. Употребявах наркотици като марихуана, дяволски чай, амфетамин и екстази. Бях бунтар, непокорен на родителите си, крадях и постоянно се забърквах в проблеми. Родителите ми бяха вдигнали ръце от мен.

След време си дадох сметка, че всичко, което върша, е неправилно, и осъзнах, че дори не знаех защо го върша. Опитах се да откажа наркотиците и цигарите, но просто не ставаше – нямах тази сила. Забелязах също, че хората, които наричах приятели, бяха с мен единствено когато имах пари и други неща, които те харесваха. Ясно видях, че ме използват и че не са истински приятели, че всичко е суета и че няма истинска любов за мен в този свят.

И така до 24 декември 2015 година, когато с родителите ми решихме да посетим едно пастирско семейство в Щутгарт, Германия. Ние живеем в Мюнхен и трябваше да пропътуваме около 250 км. Когато пристигнахме, семейството ни посрещна сърдечно, прегърнахме се и седнахме да поговорим. По време на разговора пасторът взе Библията си, помоли се и започна да чете на глас и да ми говори за Божията любов и за това, което Исус Христос е направил лично за мен на кръста, защо го е направил и т.н. Беше ми интересно да го слушам и някак си знаех, че това, което казва, е реално и истинно. Тези разговори продължиха още два дена, но на третия ден аз вече бях много нервен – исках да пуша (марихуана или нещо подобно), но не намирах откъде да си купя. Главата ме болеше, бях ядосан и започнах да се карам с нашите. Тогава пасторът се приближи и попита дали може да се моли за мен. Аз казах, че нямам нищо против. Той се приближи, положи ръката си на главата ми и започна да се моли. След молитвата почувствах лекота и свобода. Вече не ми се пушеше и болките бяха изчезнали. Пасторът отново взе Библията, прочете за водното кръщение и ми разясни какво означава то. След това каза, че на следващия ден ще имат водно кръщение и ако желая, мога да приема Исус Христос за мой Господ и Спасител и да се кръстя във вода. Аз се съгласих, но казах, че ще се кръстя, ако и родителите ми се кръстят. На другия ден – 28 декември, и тримата бяхме кръстени във вода.

Преди самото кръщение бях много неспокоен и се страхувах, защото знаех, че с Бог не трябва да се шегуваме. А аз не знаех дали ще имам силата да оставя стария си начин на живот и да следвам Исус. Споделих това с пастора и той ме насърчи, че Бог ще ми даде силата, която ми е необходима, за да Го следвам. Тогава се кръстих.

Завърнахме се в Мюнхен. И към мен отново се върна желанието да вземам наркотици. На 31 декември ми звъннаха едни момчета, които искаха да им помогна да си купят кокаин. Аз не само им помогнах, но и взех за себе си дяволски чай. Прибрах се у дома и свих една цигара. Казах си, че тя ще ми бъде последната, и реших да я изпуша с моя най-добър приятел, с когото бяхме като братя. Той се казва Яков и е син на нашия хазяин. Повиках го и той дойде. Всички други бяха в заведението на долния етаж. Беше около 00:30 часа навръх Нова година.

Запалих, пуших малко и след това Яков също пуши малко. 5–10 минути по-късно той падна на пода и умря. Аз взех вода и започнах да поливам лицето му, но нищо не ставаше. Дойдоха родителите му и други хора, които бяха в заведението, а също и баща ми. Видяха, че Яков няма пулс и че беше мъртъв. Аз треперех от страх, защото си мислех, че аз го убих и че съм виновен за убийство. Тогава към мен се върнаха думите, които пасторът в Щутгарт ми беше говорил, че Бог е любов и че винаги ще ми прости, ако Го помоля, а също и че Той е всемогъщ. И както стоях там, издигнах ръцете си към Небето и започнах да се моля на Бог да ми прости за това, че бях употребил наркотик и че бях дал и на Яков да пуши. Разкаях се и се покаях, и помолих Бог в името на Исус Христос да върне живота на моя приятел. Докато се молех, треперейки и със сълзи на очи, Бог го възкреси от мъртвите.

След това дойде линейката. Взеха Яков, а аз изтичах в моята стая и отворих Библията си, за да видя какво ще ми каже Бог. Бях отворил на Евангелие от Матей, 5 глава и прочетох стих 8: Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

След около два часа моят приятел се върна и се чувстваше толкова добре все едно нищо не се бе случило.

След това преживяване имах пристъпи на страх и не можех да спя нощем. Затова реших да чета Библията. В продължение на седем нощи, от 22:00 ч. вечерта до 06:30 ч. сутринта четях Библията на глас, молех се, хвалех Бог и Му се покланях. Страхът изчезваше, а Словото оживяване в мен и пред мен. Виждах всичко, което четях, и дори сякаш присъствах в някои от историите – беше като 3D.

И когато четях, видях как моят Бог и Господ, и Спасител Исус Христос се смири и стана човек, и дойде на тази земя, и даде живота Си за мен, поемайки цялото наказание, което трябваше да се стовари върху мен. Видях как Той бе бит заради мен и как същите хора, които казваха „Осанна! Осанна!“, викаха след това „Разпни го!“ и Го заплюваха в лицето. Постоянно плачех поради любовта, която моят Бог има към мен. Видях, че с нищо не заслужавам тази Любов и плачех и благодарях на Бог за всичко.

На третата нощ, около 03:05 часа моят приятел Яков почука на вратата ми и аз му отворих. Той влезе и започнахме да си говорим. Попитах го какво стана с него в новогодишната нощ. Исках да знам, защото преди това бяхме употребявали по-голямо количество наркотици, но нищо не ни се беше случвало. Тогава той сподели, че е бил в друг свят и е можел да вижда всичко, което се случва долу, на земята. След това чул глас, който му казал да се върне обратно, и той се върнал. Аз се зарадвах и му казах, че това е бил гласът на Исус Христос. После Яков се прибра в стаята си, а аз коленичих и започнах да благодаря на Бог и да Му отдавам слава.

На другия ден споделих това с родителите си. Те се зарадваха и отдадоха слава на Бога. Решихме да отидем в Щутгарт и да разкажем тази история в църквата. Когато пристигнахме, разбрахме, че в църквата гостува Библейски учител. Вечерта на 8 януари 2016 година се бяхме събрали около 12 човека в една къща, където същият учител говореше за властта на вярващия. По време на урока почувствах болка в главата и споделих това с учителя. Той ми каза да отиди в другата стая и да легна. Така и направих, но щом седнах на леглото, започнах да плача поради любовта на Бог към мен. Учителят видя това и повика пасторите да се молят за мен. По време на молитвата усетих как нещо ме напусна и друго влезе в мен и това, което влезе, бе като Огън и този огън изгаряше всичко вътре в мен – дори усещах как топлина и огън излизат от мен и се чувствах свободен, все едно някой ме бе вдигнал в облаците и летях. Беше невероятно и чудесно!

Тогава учителят започна да пророкува за мен и после ме оставиха. Около минута по-късно учителят се обърна към мен и ме попита дали искам да говоря на езици. Аз казах „Да“. Те се върнаха и започнаха да се молят, положиха ръце на мен и аз започнах да говоря на небесни езици. Така Бог ме кръсти със Святия Дух и с Огън и ме дари с дарбата говорене на езици.

След кръщението вече нямах желание да употребявам наркотици, сърцето ми беше възстановено и се чувствах свободен. Бог промени живота ми към добро и ме дари с вечен живот. Той продължава да потвърждава Словото Си.

Бог те обича и независимо какво си направил, когато отидеш при Него с искрено и разкайващо се сърце, Той ще ти прости и ще те освободи от оковите в живота ти. Исус Христос плати цена за теб!

Димитър Дедов