Кварцовата лампа като средство за дезинфекция и укрепване на имунната защита

Употребата на кварцова лампа способства за повишаване на защитните сили на организма и устойчивостта му към грипни, вирусни, инфекциозни, простудни и други заболявания. Ултравиолетовите лъчи са важен фактор за образуване на основния за превенция при грип витамин “Д”, образуван през кожата. Те действат и антирахитично.

Кварцът, инсталиран в устройството, генерира голямо количество озон в околната среда – обогатяването на въздуха с такъв елемент става особено важно по време на сезона на настинка.

Приложение на ултравиолетовото облъчване UV

Ултравиолетовото облъчване се използва за облъчване на жилищни и болнични помещения, детски стаи, в детските ясли и градини. Облъчването на помещенията е основна превенция във светолечението при борба с вирусни и грипни епидемии.

UV лъчите действат обезболяващо при невралгии ишиас и др. UV лъчите бързо убиват микробите, акарите и другите микроорганизми, намиращи се във въздуха и на повърхността на кожата. Това позволява да се извършва и обеззаразяване на помещенията. Открити рани облъчвани с UV лъчи не гноят, лечението протича бързо и оставащите белези след лечението имат малки размери.

Най-честосрещаните кварцови лампи за домашна употреба имат диапазон на излъчване на вълната от 180 до 400 nm. Това излъчване в някои диапазони има силно изразени биологични и химични свойства. Диапазонът от 315 до 400 nm има силно изразен пигментиращ ефект с максимум 340 nm. Максимумът на фотохимическия и луминисцентния ефекти се проявяват при дължина на вълната от 366 nm. Диапазонът от 280 до 315 nm има силно изразено противорахитно действие. Диапазонът от 180 до 280 nm има силно изразено озониращо действие. На дължина на вълната от 265nm се наблюдава силно изразено бактерицидно действие.

Кварцовата лампа може да се използва при следните случаи:

 • грип и наличие на грипни симптоми
 • вирусни епидемии
 • хрема, бронхит и настинка
 • витилиго и псориазис
 • екземи и атипичен дерматит
 • рахит, ревматизъм и ишиас
 • заразяване на кожата с акари        

Винаги се консултирайте с личния си лекар, при използване на кварцовата лампа.

Не трябва да се използват кварцови лампи при следните заболявания:

 • белодробна туберкулоза
 • злокачествени тумори
 • склонност към кръвоизливи
 • артериосклероза и разширени вени
 • при високо кръвно налягане и повишена чувствителност към  UV лъчение
 • заболяване на щитовидната жлеза
 • язви на стомашно-чревния трак
 • всякакъв вид кръвотечение

Приложение на инфрачервеното облъчване IR

Въздействието на инфрачервените лъчи е всестранно. Излъчването се прилага при остри и хронични вътрешни и външни заболявания. Инфрачервените лъчи проникват  дълбоко в тъканта, загрявайки я отвътре. Това разширява съдовете, което повишава циркулацията на кръвта. Колкото по-голямо количество кръв преминава през съдовете, толкова по-големи са защитните свойства на организма. Инфрачервените лъчи спомагат за по-бързото зарастване на раните, при ревматизъм, ишиас, невралгии и мускулни болки. Инфрачервеното облъчване е ефективно при простудни заболявания – хреми и бронхити.

В козметиката инфрачервените лъчи  нагряват епидермиса, отварят порите, подобряват кръвообръщението, позволяват на хранителните вещества и козметичните продукти да проникнат по-дълбоко в кожата.

Облъчвателят се поставя на разстояние 30 до 60 сm от пациента. Продължителността на облъчване е от 15 до 30 min три до четири пъти дневно.

След всяка процедура трябва да се остава един час в топло помещение.

Продължителност на облъчването на пациенти в режим UV + IR

Колкото по-малък е човек, толкова по-далеч от лампата трябва да стои, когато му правят процедура – децата на не по-малко от 1 м, а кърмачета и малки деца – на не по-малко от 1,5, а най-добре 2 м. Времетраенето на нагревката е малко като ходенето на плаж – с всеки изминал ден можете да се излагате на слънце все повече. Така например, ако през първия ден един голям човек е най-добре да стои на нагревка около 2,5 мин, то на 7-ия вече може 6, а на 13-ия – дори 15 мин. При децата се спазва същата зависимост, но минутите за една нагревка са още по-малко: за кърмачета 1-ви ден – 1 мин, 7-и – 3,5, а 14-и – най-много 10.

Внимание! Кварцовата лампа задължително се използва със специални предпазни очила, които се предоставят от производителите. В противен случай облъчването може да доведе до изгаряне на очите и сериозни вреди за зрението.  Неспазване на указанията за времетраене на процедурите, от друга страна, води до изгаряне на кожата, подобно на слънчевото.

При употреба на кварцова лампа, винаги следвайте инструкциите на производителя!