Красавицата и Вяра

ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА

Целта на благотворителната инициатива „Красавицата и Вяра“ е да подпомогне и зарадва момичета и момчета в нужда, които по социални причини не могат да си позволят закупуването на тоалет за абитуриентския си бал. Подкрепата за „красавиците и принцовете“, за които специалният тоалет е недостъпен, е изразена в малък жест – предоставяне напълно безплатно на рокля или костюм за вечерта на бала. А също и аксесоари, грим, прическа, маникюр и превоз на абитуриентите.

Прилича на играта „Предай нататък“, но ние предаваме вярата в доброто. Участниците тук са Доброволец и Абитуриент.

Доброволец е всяка притежателка на бална рокля или дарител на костюм, които искат да зарадват момиче или момче в нужда. Като се освобождават от излишната дреха в гардероба си, те даряват зрънце вяра на някого, за когото това означава много. Абитуриентът се сдобива с бален тоалет „под наем“, но подкрепата не е „под наем“ – тя остава завинаги в сърцето на този, който я получава, за да я предаде нататък като добротворство.

Към кого е насочен проектът

Целева група на тази инициатива са момичета и момичета в неравностойно социално положение, лишени от родителска грижа, в риск и в икономически неизгодни позиции спрямо връстниците си. Дарителите помагат както на младежи от социални институции – защитени жилища, специални училища, така и на млади хора от средностатистически български семейства, които са финансово затруднени.

Започнах първия етап на проекта през април 2016 г. и само за месец и половина събрах над 600 тоалета и облякох 55-ма абитуриенти за бала. Освен това за някои от момичетата беше предоставен безплатен грим и прическа. Бях поканена заедно с две от момичетата, лишени от родителски грижи, на официалния бал под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Инициативата беше широко отразена в медиите, тъй като за кратък период от време реализира и надхвърли очакванията ми. В момента тече вторият етап от проекта – разширяване и администриране на инициативата. Инициативата е официално регистрирана, а марката „Красавицата и Вяра“ е патентована в Патентното ведомство.

Още съм в началото, но първите стъпки вече са направени. За в бъдеще имам мечта и визия инициативата да се разширява и подобрява.

Планове за разширяване и подобряване

На този етап целя развиване на идеята, администриране и разширяване на целевата група с момчета, изграждане на база данни, формиране на екип и набиране на средства. Финансовото подпомагане на инициативата „Красавицата и Вяра“ е предназначено за организиране на бал-среща на дарителите с абитуриентите. Личният контакт е най-важен, тъй като до момента проектът се осъществява индиректно – чрез страницата на „Красавицата и Вяра“ във Фейсбук.

Миналата година успяхме да зарадваме 55 млади хора, които получиха своя тоалет благодарение на доброволците, включили се в инициативата. Някои от водещите медии ни потърсиха за интервюта, които можете да видите в следващите линкове:

http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-04-22/krasavitsata-i-s-vyara-shte-daryava-drehi-na-abiturienti-v-nuzhda

http://uspelite.bg/krasavicata-i-s-vqra-s-krasiva-roklq-i-dobro-sarce-na-bala/

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/04/22/krasavicata-i-s-viara-dariava-drehi-na-abiturienti.300266

Имаме нужда от финансова помощ за организиране на среща между дарители и получатели. Искаме да поемем пътните, а също и разходите, свързани със срещата (наем на зала, кетъринг и т.н.). Мечтаем да осъществим тази лична среща, защото да видиш блясъка в очите на човека, когото си зарадвал, е неописуемо щастие!

За контакт:

f: https://www.facebook.com/KrasavitsataiViara/

e-mail: krasavitsataiviara@gmail.com

Банкова сметка:

СИБАНК BIC: BUIBBGSF

IBAN: BG43BUIB98881049574400

Титуляр: Фондация „Жужерче“

СИБАНК – ЦУ София, клон Изток, офис Коперник

БУЛ 121565107