Жената – скритото оръжие на Бога

Жената - скритото оръжие на Бога
от

Защо Всемогъщият е сложил нежността, финеса, скрита сила и др. в жената? Защо не е сложил всичко в мъжа?

Размишлявайки над този въпрос от доста време, стигнах до извода, че една от основните причини е, за да ни предпази от гордост, нас, мъжете, че и без това си я имаме в излишък… И изобщо, Той така е решил и така го е направил: мъжът е като танк в Неговата армия, жената като ПТУРС, базиран на обикновен джип и покрит с брезент. Пояснения за сестрите и младите ни братя, които не са били в армията – става дума за ПротивоТанков Управляем Ракетен Снаряд, няколко на брой, носени в специална кутия, наречена установка, монтирана в задната част на джип или пикап, която е покрита и с нищо не издава какво опасно оръжие идва срещу ти. Защото, съгласете се, танкът се вижда и чува отдалече, и врагът има време да се подготви за бой. А в другия вариант – иде някакъв джип, едва ли ще му се обърне внимание като на танка, „гръмни го тоя с една картечница”. Но джипът е много по-подвижен  и когато падне брезентът, вече е късно, ПТУРС-ът е готов за бой, а всяка една от тези ракети може да унищожи, не само да повреди, цял танк! Разбира се, важно е за една армия да бъде окомплектована, да има и танкове, и ПТУРС-ове, иначе не е пълна. Всеки си има функции и е предназначен, направен от Всемогъщия Бог да свърши неща, които другият не може!

Удивява ме Неговата мъдрост – как е направил да бъдем зависими един от друг. Колкото и да си силен, колкото и корав молитвен воин да си, колкото и откровения от Бог да си получил, имаш жизненоважна нужда от братята си и сестрите си – другите войници от армията Му. Абсолютно ни е забранил да презираме, пренебрегваме „бойните” си другари, на никой „танк” не му е позволено да гледа отвисоко „джиповете”! Тези Му принципи са много ясно показани във филма „Плачът на слънцето”, където отряд суперкомандоси щяха да загинат, ако не бяха „обикновените” им другарите от тяхната армия. Друго, което ми направи силно впечатление, беше отношението им един към друг – винаги си казваха истината, дори с командира си, и  всеки беше готов да умре за другите. Доста библейско, а? Също – с какво търпение и грижа се отнасяха към цивилните хора, които водеха към спасение – изцяло библейски принцип. Но да се върнем към темата.

За да се придържаме към Словото, прилагам „списък” на жени от Библията, които са свършили неща, непосилни за мъж, в някои от случаите – и невъзможни:

1. Майката на Моисей (Изход 2 глава). Пример е как жената по-лесно Му се доверява, тя е била наясно, че няма как да спаси сина си и се е доверила на Господ. Пуснала е детето в реката и със сигурност се е молила за него. Един мъж в случая щеше да има мисли от рода „бе трябва да направя нещо” и т.н.

2. Фараоновата дъщеря, която е знаела, че това е еврейско дете, но Бог е използвал нежното сърце на жената, майчинския инстинкт, които е сложил в нея, за да спаси Мойсей.

3. Яил, жената на кенееца Хебер (Съдии 4). Ако беше мъж на нейно място, Сисар едва ли щеше да се довери. Прави впечатление как тя не с меч или други оръжия уби врага на Израел, а с чук и кол за шатри – неща, които знаеше как да използва, защото със сигурност е вдигала и събирала шатъра на мъжа си! Скъпи сестри, не се опитвайте да бъдете мъже, можете да свършите нещата по вашия, не по нашия начин, Баща ни неслучайно ви е направил жени…

4. Анна, Самуиловата майка (1 Царе 1 и 2 глава). Мъжът ѝ Елкана явно я обичал, но според мен малко грубиянин си е падал, защото не е усетил точно какво ѝ е на сърцето, а трябва да сме търпеливи и внимателни с жените си, да ги изслушваме – „всеки да бъде бърз да слуша, бавен да говори”, ако искаме да познаваме сърцето ѝ и тя да ни има доверие. Брате, не ми се ядосвай, така казва Словото, а това е и моят скромен 25-годишен опит като женен в Господа.

5. Авигея, жената на Навал (1 Царе 25 глава). Подобно на случката с Яил, Давид в гнева си едва ли щеше да изслуша мъж, а чрез жената Бог го спря да не извърши убийство.

6. Текойката и цар Давид (2 Царе 18 глава). Мъж винаги отваря сърцето си по-лесно към жена. Братя, внимавайте, не всички жени са благочестиви!… И Йоав явно е знаел това.

7. Мъдрата жена от град Абел (2 Царе 20 глава). Тя спаси града от унищожение, защото атакуващите едва ли щяха да обърнат внимание на мъж, който вика към тях.

8. Савската царица (3 Царе 10 глава). Знаменателно е, че за никой цар-мъж, посетил Соломон, не се споменава с такива подробности. Чрез нея знанието за това Кой е истинският Бог е заминало към тогавашна Етиопия.

9. Момичето от Израел, което е слугувало на Неемановата жена (4 Царе 5 глава). Чрез нейните думи Бог праща Нееман в Израел, изцелява го и той повече „няма да принася всеизгаряния на други богове освен на Господа”. С други думи, вторият по важност човек в Сирия е бил спасен – колко е милостив нашият Бог и със сигурност много сирийци са получили живо свидетелство Кой е истинският Бог.

10. Рут – цялата книга, се съсредоточава върху сърцето на жената

11. В книгата Естир също. Чрез жена и с помощта на мъж – Мардохей, Бог спасява хората си….прилича ми на съвместна операция на танк и установка ПТУРС…

12. Мария, майката на Господа. Защо ли, мисля си, Бог не е говорил първо на Йосиф? Според мен, защото ние, мъжете, понякога твърде много мислим, а жените повече слушат сърцата си, макар и да не разбират всичко.

13. Мария Магдалина и другите жени (Лука 24 глава, Марк 16 глава). Пак жени са последвали чувствата си, за които често им се присмиваме и са отишли на гроба, мъжете в случая са почнали да размишляват защо така е станало. Също така (Матей 28:8 и Йоан 20) първите благовестители бяха жени.

14. Лидия и другите жени с нея (Деяния 16:13-14). Първите хора в Македония, отворили сърцата си за Него, са били жени. Защо?

15. Лоида и Евникия, бабата и майката на Тимотей (2 Тимотей 1:5). Силно впечатление ми прави как жени, без участието на мъж, са успели да възпитат внука и сина си в Господния път!

И „нека чуем края на цялото слово” – скъпи сестри, драги жени, имайте самочувствието, което Нашият небесен Баща иска да имате, благодарете Му, че сте жени и не давайте на никой – човек или демон – да хвърля презрение върху ви! Слава на Господа за всички вас, амин!


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в