Онисим и Онисифор

Онисим и Онисифор

Наскоро, по време на дискусия в онлайн групата за изучаване на Библията, в която участвам, видях един интересен паралел в някои от посланията на апостол Павел. Без да има претенции за някакво дълбоко откровение, този паралел предоставя питателна храна за размисъл.

Два сходни образа, две коренно различни съдби: Онисим (Филимон, ст. 10-20) и Онисифор (2 Тимотей 1:16-18).

Двама души със сходни имена (името Онисим може да бъде преведено на български като „полезен” или „помагащ”; Онисифор означава „носещ помощ”).

Двама вярващи в сходни обстоятелства (най-вероятно и двамата са помагали на апостол Павел по време на затворничеството му в Рим; може би през различни арести).

Двама християни с общи духовни асоциации (някои историци смятат, че това е същият Онисим, който по-късно става епископ на църквата в Ефес; 2 Тимотей 1:18 пък показва, че Онисифор е помагал на Павел в същия град).

Въпреки изброените сходства, съдбите на тези помощници на апостола са напълно различни. Както току-що отбелязах, най-вероятно Онисим става виден лидер в най-влиятелната църква по онова време, докато Онисифор изоставя Павел в най-мрачния му час.

Поуката от цялата история: тъй като ние сме АВТОРИТЕ на нашите съдби, нека вземаме отговорни решения и правим правилни избори!


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в