За Джон Уесли, Джордж Уайтфийлд и партизанския дух в българската Църква

За Джон Уесли, Джордж Уайтфийлд и партизанския дух в българската Църква

Както мнозина от вас може би знаят, Джон Уесли и Джордж Уайтфийлд са английски проповедници от 18-ти век, считани за Бащи на методизма. Освен в родината си те прекарват значителна част от живота си в Америка, където стават свидетели на борбата на колонистите за независимост. Интересно е, че по този въпрос те заемат диаметрално противоположни позиции.

Докато Уайтфийлд почти безрезервно подкрепя каузата на независимостта, Уесли счита, че колониите трябва да останат подчинени на английската корона. Тези политически пристрастия, комбинирани с определени богословски различия, предизвикват доживотен разрив между тях. Въпреки че индивидуално и двамата постигат значим духовен успех в служението си, само можем да гадаем колко повече плод те са щели да принесат, ако са останали заедно!

Какво общо има това с настоящата ситуация в българската Църква (фокусирам се най-вече на евангелското й крило)? Повече отколкото хваща окото. За последните няколко години дух на политическо разделение (аз го наричам „партизански”, защото разделя вярващите на различни партии) по отношение на редица социални въпроси компрометира свидетелството на Църквата.

Политическите избори, ковид ваксините, войната в Украйна – това са само част от злободневните теми, за които прахосваме време и енергия, безжалостно разкъсвайки несъгласните с нас. Вярващи, надъхани от любимата пропагандна машина, наричат в публичното пространство един другиго „идиоти”, „жалки нещастници”, „боклуци”, разрушавайки християнското си свидетелство и отблъсквайки хората от този свят.

Братя и сестри, това не трябва да е така! Нека се ПОКАЕМ за липсата на любов в много от нашите думи и действия и нека да обърнем страницата! Не казвам да не се конфронтираме със злото, но нека не го правим чрез партизанския дух, а от позиция на смирение, ГОВОРЕЙКИ ИСТИНАТА В ЛЮБОВ! Само тогава ще можем да изпълним Божия план за България!


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в