Християните и политиката

Християните и политиката

Настоящата криза на обществения живот в САЩ е поредното доказателство за крехкото и временно естество на политическата власт. Редица благоприятни за страната и за Църквата положения, създадени най-вече чрез изпълнителни заповеди на президента Тръмп, бяха буквално пометени от новата администрация за по-малко от месец. В момента на писането на тази статия (26 февруари, 2021 г.) проектозакон, значително ограничаващ и подриващ различни конституционни свободи (The Equality Act), вече е преминал успешно през Камарата на представителите и е на път към разглеждане от Сената.  Само един месец след края на мандата на Доналд Тръмп политическата ситуация в Америка изглежда по-лоша от тази в началото му.

Множество християни, вложили огромно количество духовна и емоционална енергия в усилията си за преизбирането на президента Тръмп и инвестирали време и ресурси в неговата кампания, се чувстват дълбоко разочаровани от резултатите. (За нещастие, има и група лунатици, които все още вярват, че Тръмп е „президент в духа”, че той скоро ще бъде възстановен в позицията си, както и куп подобни небивалици.)

Въпросът – „До каква степен християните трябва да участват в обществения живот и политиката?”, кънти с нова сила.

Както почти винаги става, мненията са разхвърляни по целия спектър.

В единия му край са тези, които вярват, че християните трябва да установят господство над социалните институции и да ги впрегнат в „християнизирането” на света (вижте Що е „теология на господството“ (ТГ) и има ли тя почва у нас?). От другата страна са тези, които смятат, че християните не трябва да имат нищо общо с нещо толкова мръсно като политиката.

Както почти винаги се случва, истината може да бъде намерена някъде по средата.

Въпреки че всеки един християнин трябва да открие за себе си степента, до която Бог го иска ангажиран в обществения живот и в политиката, вярвам, че е възможно и необходимо да установим някои базисни принципи и реалистични параметри, позволяващи успешна навигация в тези мътни води. Без да претендирам за изчерпателност, искам накратко да разгледам някои от тези принципи и параметри.

На първо място, трябва да установим в сърцата си, че посвещението ни към Божието царство трябва да надхвърли посвещението ни към която и да е държава или институция. Неминуемо, всяка светска власт ще бъде унищожена и всички нации ще преклонят коляно пред Царя на царете (Данаил 2:34)!

Второ, необходимо е да разберем, че съществува конфликт между Бог, който е Създател и Собственик на земята, и сатана, който чрез лукавство си отне временно от Адам мениджмънта на планетата и стана „богът на този свят” (2 Коринтяни 4:4).  В тази връзка е важно да знаем, че НЕ всичко, което се случва в този свят и в политиката, е по волята на Бог. Ако всичко, което се случваше, бе волята на нашия Небесен Баща, Исус нямаше да ни заповяда да се молим „да бъде Твоята воля” (Матей 6:10), а тя щеше автоматично да се изпълнява.

Третата истина е производна от втората. Фактът, че определен човек или партия са на власт, не означава непременно, че това е волята на Бог (Осия 8:4). Във всеки един случай обаче ние имаме задължението да се молим за хората в управленски позиции (1 Тимотей 2:1-2).

Четвърто, трябва да разберем ролята си като „сол на земята” (Матей 5:13) по отношение на обществения живот и политиката. Една от употребите на солта е да ограничи процеса на тотално разлагане на нещо вече мъртво (в случая системата на човешкото управление), а не да го възкреси!

Ако разберем тези основни принципи и параметри, ще поставим себе си в благоприятна позиция да чуем практическите наставления от Святия Дух относно желанието Му за насоката и степента ни на участие в обществения живот и политиката.


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в