Римски гамбит

Римски гамбит

или

Kакво е общото между 11-ти септември, Нотр Дам и древна Персия?

Преди няколко месеца публикувахме сън, който имах преди около три години и който визира действия на Католическата църква, които условно могат да бъдат определени като умишлен себесаботаж. Въпреки че съдържанието на съня по мое мнение се отнася за бъдещо събитие, в него има принцип, приложим за пожара в парижката катедрала, както и за други мащабни събития.

Преди обаче да разгледаме този принцип, искам да посоча някои неща за себе си. Аз съм с юридическо образование, имам двойно гражданство (българско и американско); политическите и религиозните ми възгледи са доста консервативни и съм посредствен шахматист. Защо казвам всичко това? За да уверя читателя, че позициите ми повече се доближават до тези на скептичен „десен“ анализатор, отколкото до тези на бивш комсомолски секретар.

Защо въвличам шахмата – създаден (или доразвит) в древна Персия? Въпреки че не бях голям талант в тази област (като ученик в един турнир не ми достигна половин точка, за да стана кандидат майстор на спорта), шахът обогати разбирането ми за живота. Едно от нещата, които научих, бе за важността на т.нар. „гамбит“ – стратегическа жертва на пешка или фигура с цел печалба на изгодна атакуваща позиция.

Един от съвременните примери за такъв политически и военен гамбит е т.нар. „терористична атака“ срещу Америка на 11 септември 2001 година. Базирайки извода си на многото часове, които съм инвестирал в изследването на тези събития, мога да кажа, че нямам съмнение в ума си, че определени сили в американското правителство бяха въвлечени в организирането или най-малко в допускането на атентатите. И докато една от причините за създаването на този гамбит бе намирането на повод за военна намеса в Близкия Изток, за целта на настоящата статия искам да посоча и една друга причина. В деня преди атаките (10 септември), тогавашният американски военен секретар Доналд Ръмсфилд прави публично изявление, че от Пентагона липсват 2.3 трилиона долара! (Обърни внимание за каква сума става въпрос!)

Публиката е шокирана! Единственият начин общественото внимание да бъде отвлечено от темата е с друг още по-голям шок, който и идва на следващия ден под формата на т.нар. „терористична атака“! Клин клин избива! С един куршум два заека – публиката забравя за липсващите трилиони и е създаден претекст за военна намеса в Близкия Изток!

Но каква е връзката с пожара в Нотр Дам? Именно това е сърцевината на тази статия.

В последните няколко години (в частност, в последните няколко месеца) Католическата църква бе безпрецедентно разтърсена от хиляди случаи на педофилия, хомосексуализъм и други извращения. Реномето ѝ пропадаше по-бързо даже от оборота ѝ (много хора отказаха да наливат пари в това, което изглежда като религиозен вертеп).

Пожарът в катедралата не можеше да дойде в по-точно време за Ватикана! Както в случая, описан по-горе, с един куршум са застреляни поне два заека. Първо, вниманието на публиката е отвлечено от грандиозните сексуални скандали и, второ, дарения за стотици милиони долари потичат стремглаво към касата на Църквата!

Казвам ли, че пожарът е умишлено причинен? Нямам представа за това, но знам, че като добри шахматисти духовниците от Ватикана (не случайно английският шахматен термин за „офицер“ е „бишоп“) ще се възползват до максимум от създалия се гамбит.

Католическата църква има определена роля, която трябва да изиграе в тези последни дни и времето на нейното сгромолясване още не е дошло!

Сподели в