Що е НАР (Нова Апостолска Реформация) и има ли тя почва у нас?

Що е НАР (Нова Апостолска Реформация) и има ли тя почва у нас?

Фиаското „COVID -19”

В една от уводните сцени на популярния филм „Гладиатор” навлезлият в преклонна възраст римски император Марк Аврелий, използвайки неподражаемите умения на своя военоначалник Максимус, постига внушителна победа над нецивилизовано германско племе. Непосредствено след битката на полесражението се появява младият син и престолонаследник на императора, който с явна изненада установява, че е пропуснал битката (режисьорът ни прави да разберем, че вероятните причини за това са страх и склонност към разгулен живот). Марк Аврелий саркастично отбелязва, че той (престолонаследникът) е на път да пропусне цялата война.

По подобен начин „пророческите” лидери на движението НАР не само пропуснаха появата и идването на вируса COVID-19, но са на път да загубят и всичкото останало доверие, че знаят какво да правят във войната с него. Разбира се, както често се случваше в миналото, те набързо се опитаха да „замажат очите” на последователите си.

Когато пандемията набираше сила в началото на тази година, Чък Пиърс един основен „пророк” на движението бил казал, че „нациите ще бушуват от началото на годината до Пасха (Великден)” – пророчество, „потвърдено“ в началото на януари и от Синди Джейкъбс, друг от „пророческите водачи“ на това движение. Въпреки че това „пророчество” не беше толкова екстремно и неточно, колкото това на нигерийския „пророк” Т.Б. Джошуа, в крайна сметка и то се оказа фалшиво.

Друг „пророчески” лидер, свързан с НАР, Шон Болтс, който имаше подобно „откровение” за обръщане на пандемията към Великден, също не позна. Кенет Коупланд, който в последно време работи тясно с НАР, не успя пък да „върже” вируса да не се разпрострява в САЩ.

Това фиаско на лидерите на НАР може да е „най-прясното”, но то далеч не е единственото. Преди да разгледаме някои от другите и да анализираме причините за случващото се, нека дефинираме какво точно е НАР.

Какво е НАР?

НАР (Нова Апостолска Реформация) е термин, сътворен и популяризиран от покойния американски мисионер и теолог Питър Вагнер (C. Peter Wagner), описващ възникването, развитието и неформалното единство на множество недоминационни църкви и служения (най-вече през последната четвърт на 20-ти век), за които той предполага, че трябва да възстановят изгубеното апостолско служение в Тялото на Христос. Въпреки че повечето от последователите на д-р Вагнер твърдят, че такова движение (НАР) няма и затова отказват да се идентифицират като част от него, новосъздаденият термин бързо се налага (за целите на настоящата статия той също ще бъде използван в гореспоменатото му значение). Тези хора обосновават позицията си с твърдението, че няма формална НАР структура.

Последното обаче не е съвсем точно. Питър Вагнер основава Международната Коалиция на Апостолите (ICA), която след смъртта му е преименувана на Международна Коалиция на Апостолските Лидери. Преименуването е направено с цел разграничаване и дистанциране от определени доктринални изкривявания и порочни служителски практики, възприети от д-р Вагнер (ще разгледаме някои от тях по-долу).

Също така, споменатото неформално единство между отделните църкви и служения, определяни като част от НАР, бива скрепявано и чрез т.нар. „апостолски съюзи” (apostolic alignments).

Целта на това кратко експозе не е да критикува част от харизматичното движение, с която имам различни възгледи, а да предупреди както свързаните с него, така и всички търсещите по-дълбоко взаимоотношение с Духа на Бог, за някои подводни рифове по пътя към тази дестинация.

Аз осъзнавам, че вероятно по-голямата част от това, което хората и организациите, свързани с НАР правят, е положително. Някои примери в тази насока са грижата за стотици сираци в Мозамбик, полагана от Роланд и Хайди Бейкър; служението към младите хора, развивано от църкви като „Бетел” от Рединг, Калифорния; композирането на някои качествени песни на хваление…

От друга страна, не мога да пренебрегна опасността, която определени доктрини и духовни практики създават както за последователите на НАР, така и за Христовото Тяло като цяло. А те никак не са малко и никак не са малки…

Доктринален дисбаланс

Някои от областите, в които НАР като цяло се отклонява от библейския баланс, са същността на апостолското и пророческото служение, духовното воюване и есхатологията (разбирането за последните дни на тази епоха). Тъй като вече съм писал по тези теми, няма да се повтарям, а ще насоча вниманието на читателя към някои релевантни статии:

1. Що е апостолско служение и има ли то почва у нас?

2. Що е новозаветно пророческо служение и има ли то почва у нас?

3. Що е духовно воюване и има ли то почва у нас? Част 1, част 2, част 3

4. Митове от демони за демони

5. Що е „теология на господството“ (ТГ) и има ли тя почва у нас?

Типичен пример за такова небалансирано поучение можете да чуете тук.

В тази категория може да включим и катастрофалния опит за превод на Библията, наречен The Passion Translation, направен от хора, свързани с НАР: Списък с факти за „Превода на страстта“, Да „изгориш“ Писанието със „страст“ – експозе на „Passion Translation“.

Последният „вик на модата” в доктринално отношение е учението за „небесните съдилища”, което възнамерявам да разгледам в отделна статия.

За съжаление, както винаги се получава, неправилната доктрина рано или късно води до порочни духовни практики, най-разпространената от които в нашите харизматични среди е фалшивото пророкуване.

Фиаското „Лейкланд”

През 2008 Лейкланд, Флорида, беше мястото, където канадският евангелизатор Тод Бентли инициира събитието, станало известно като „Изливането в Лейкланд”. Освен известен брой от популярни противоречиви доктрини, в репертоара на Тод имаше и такива, които представляваха „запазена марка” – най-известната от които беше за ангела Ема, който носи мъдрост, пробив и просперитет и който, според твърденията му, го бе посещавал.

Благодарение на това, че God TV излъчваше събранията на живо, „Изливането” привлече вниманието на милиони християни по целия свят. Сред тях бяха и лидерите от „върховния ешелон” на НАР, които се опитаха „да яхнат вълната” и да припознаят Тод Бентли като един от своите. Изумителното беше, че нито един от тези лидери, които претендират, че поставят „апостолска” доктрина в Църквата, не забеляза такова явно противоречие като това, че ангелът, свързан с Тод, е в женска форма (при всяко проявление на ангели, записано в Библията, те са във формата на мъже). Други доктринални изкривявания също бяха пренебрегнати.

Скандалната липса на елементарно библейско знание, комбинирана с очевидното отсъствие на духовно разпознаване (впоследствие се оказа, че фалшивото водителство не е единственият сериозен проблем на канадския евангелизатор; той беше замесен в редица сексуални грехове и пиянство) кулминира в събрание, станало печално известно като „коронацията на Тод Бентли“. Няколко от лидерите на НАР (Питър Вагнер, Че Ан, Бил Джонсън, Синди Джейкъбс, Майк Бикъл, Жоржан Банов и други) „пророкуваха” какви ли не безумия върху Тод, издигайки го на пиедестал, недостижим за простосмъртно човешко същество: Апостолското назначение на Тод Бентли част 1, част 2, част 3, част 4.

Само няколко седмици обаче трябваха, за да се установи, че Тод живее в сериозни грехове и че всички тези издигащи го пророчества са били фалшиви. За съжаление, и до ден днешен не съм чул НИТО ЕДИН от тези „славни апостоли и пророци” да поеме отговорността както за тях, така и за цялото безумие, демонстрирано в Лейкланд.

Някои други фалшиви откровения и порочни практики са долуизброените:

– Лежането върху гробовете на известни проповедници от миналото за получаване на тяхното „помазание”.

– Преминаване през т.нар. „огнени тунели” за увеличаване на огъня в християните.

-„Откровението” на един от лидерите на църква „Бетел”, че Святият Дух е „син на цвят” дух.

– „Видението” на друг такъв лидер, в което Исус му се извинява за постъпката на определен член от Тялото Му.

– Помазването (прехвърлянето на мантия) на мормона Глен Бек от Чък Пиърс.

В това видео се адресират систематично редица подобни фалшиви откровения на това движение. (Аз лично не споделям всички възгледи на п-р Уингър, изразени в това видео, а го използвам само като добър пример за систематизирана критика на основните доктринални неточности на НАР.)

Който обаче си мисли, че фалшивите откровения и пророчества, генерирани от лидерите на НАР, са ограничени само до сферата на религията, дълбоко се лъже! Изпълнявайки самоналожения си „мандат за влияние върху Седемте Планини (7 основни обществени области)”, гореспоменатите служители всяват смут и объркване и в сфери като тези на политиката, бизнеса и международните отношения.

Бог не е нито Джон Болтън (подстрекател към постоянни войни във Вашингтон), нито Джон Ленън (гуру на фалшив мир)!

Преди около година за пореден път бях изумен от липсата на духовно разпознаване и здрав разум в нашите харизматични среди. Синди Джейкъбс публично оповести, че Бог ѝ е показал военната стратегия за свалянето на режима във Венецуела. (Слава Богу, че администрацията на президента Тръмп не е толкова военолюбива, колкото някои от тези „пророци”!).

В това изказване Синди също призова последователите си да се молят за аржентинската икономика да паднела, за да дойдело съживление в страната (отново давам слава на Бог, благодарейки Му, че въпреки че е Съдия, Той не е садист!).

От другата страна на спектъра са хора като Джони Енлоу, които „раздават” благодат и мир наляво и надясно, представяйки Бог като просълзен дядо, осъзнаващ, че внучето му (Америка) е малко непослушно, ама ще се оправи!

Главното бойно поле обаче, където падат кандидат-пророците (пожарникарят Марк Тейлър, Чарли Шамп и други) си остават предизборните „гадания”!

Заключение

Аз осъзнавам, че повечето от свързаните с НАР братя и сестри са посветени християни, търсещи по-дълбоко разбиране на духовния свят.

Съветът ми към тях е „Изпитвайте всичко. Дръжте доброто”.

Молитвата ми за тях е: „Нека Духът на Истината да ви води във всяка истина!”.


Екипът на Пророчески Глас иска да ви напомни думите на апостол Яков: „Бъдете и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.“ (Яков 1:22) Насърчаваме ви да изберете поне една истина от посланието, което прочетохте и да я приложите във вашия живот. Можете да споделите вашите мисли, въпроси, и начинът, по който сте приложили наученото, на нашата фейсбук страница.

Сподели в